Смляното месо измесваме заедно със ситно нарязания лук, ориза и червения пипер. Посоляваме. С част от сместа пълним почистената и измита кокошка, а с останалата част завиваме сарми в по-едрите зелеви листа. На дъното на голяма пръстена тенджера поставяме нарязаната на филийки сланина, ребрата и скълцаната сърцевина на киселите зелки. Върху тях слагаме кокошката, около нея сармите и върху тях - кървавицата. Поръсваме с едро счукания черен пипер, покриваме със зелеви листа и заливаме с 2 чаени чаши топла вода. Похлупваме и запушваме капака с тесто. След завиране слагаме тенджерата във фурната и печем около 3 часа на умерен огън. Поднасяме в тава - в средата кокошката, около нея кървавицата, като венец - сармите.